Storleksguiden till hundkläder och kattkläder

 

Hur mäter jag min hund? Att välja storlek:

Man mäter hundens rygglängd från halsbandet till svansroten, vi visar klädernas längd, leverantörernas mått.
Ibland bedömer vi att plaggen är kortare samt små i storlekrna. Då skriver vi leverantörens mått i parentes och vårt mått efter.

Titta även på hundkläder under de närliggande storlekarna. Stora hundar kan t.ex ibland behöva kläder som är 5 cm större än deras egen längd.
Vi hjälper gärna till med mätning av hundkläderna om ni mejlar oss uppgifter om er hund såsom hundras, ålder, rygglängd, halsmåttet och bröstkorgsmåttet samt länkar till hundkläderna.


 

Om du har en jacka som passar din hund idag kan du mäta dess längd och bredd mellan de yttersta knapparna (bakom frambenen) som på bilden nedan.


Hur man ma?ter en jacka som skall passa runt bro?stkorgenViktigaste måtten på hunden är bröstomfånget och rygglängden


Rygglängden:


Generellt mäter man rygglängden från halsbandet till svansens början.Har din hund en "liggande svans" som på många stora hundraser har, kan man i vissa fall välja plagg som är flera cm längre än hundens rygglängd. I butiken har vi erfarenheten av att det ibland går att lägga på upp till 10cm på plaggens storlek för att de ska sitta generös och täcka hunden bakdel ordentligt.

Har hunden däremot en "glad svans" som gärna är uppe och viftar mycket eller ligger och vilar på hundens rygg, ska man välja ett plagg som slutar strax innan svansen för att inte störa den.

Tänk även på att hanhundar inte har för långa plagg under magen då det finns en risk att de kissar i plaggen. Vissa modeller av jackor lämpar sig bättre än andra om ni generellt har problem med att kläderna alltid är för långa under magen på er hund. Vi berättar gärna mera om ni vill ha hjälp och tips.

 

Bröstomfånget:

Många kläder kan vara lite kortare dvs. 3/4 längd så som tee-shirts, hoodies, korta jackor m m. Då är bröstomfånget viktigtigare är plaggens längd

Många raser har en kraftig bröstkorg, då är det måttet mycket viktigt. Där har vi en praktisk lösning för att hjälpa er.

Tips: Titta gärna efter förlängningsstycken som vi har till många jackor. Man kan bygga på med en eller flera små förlängningar för att få en bra passform. T.ex med en förlängning i kragens knapp, en till runt bröstkorgen i ena knappen , eller på båda sidor, och kanske ett extra stycke förlängning i magknapparna.

Det är svårt att handla över nätet till ”breda hundar”. Låt oss hjälpa till.

Maila till oss: shop(at)chicdog.se så hjälper vi dig gärna.

 

Halsbandets storlek:

Man kan mäta halsband på 2 sätt.
1. Från spännet till första hålet och sedan till sista hålet, tex: 28-32 cm
2. eller totala längden på hela halsbandet. tot: 35cm
Vi prövar oftast skriva båda måtten och totala längden enl: "28-32 cm tot: 35 cm" 

Halsbandets storlek:

 

 

Valp?

Har du en valp? Om du vill ha kläder på en valp är det bäst att välja plagg som inte har ”ben”. Ben kan hindra deras motorik och rörelse. Vi rekommenderar att ni väntar med ”ben” på kläder tills hundarna har blivit äldre och har bättre kontroll över sina rörelser och motorik. Vi har många koftor och jackor som inte har ben.

Vi hjälper gärna till att hitta rätt sele, halsband och plagg till din valp.